Alle mennesker har gardiner i deres hjem, men det er de færreste, der ved, hvordan man vasker gardinerne, så de ikke tager skade. Faktisk skal der ikke så meget til, og man kommer langt med skånsom vask og et par tricks i ærmet. Smukke gardiner pynter i ethvert hjem, men hvis de er beskidte har de den modsatte effekt, og derfor får du et par gode tips til, hvordan du vasker dine gardiner selv. Jeg har lige desuden lige købt mig nogle rigtig flotte gardiner fra Sverige – se dem her.

Stoffet, gardiner er lavet af, er ofte lavet af finere stof end tøj, og derfor tåler det heller ikke at blive vasket på samme måde. Mange gardiner har et vaskemærke med anvisninger på, og dem bør du følge, når der skal vaskes. Hvis der ikke er vaskemærke på, så sørg for ikke at vaske gardinerne for varmt – og gerne i badekaret. Ved du hvilket stof, gardinerne er lavet af, så kan du let afgøre, om de kan tåle at komme i vaskemaskinen. Hvis du vælger at vaske dine gardiner i vaskemaskinen, så bør de have det mest skånsomme program, men hvis gardinerne er lavet af et sart stof, så bør du stadig bruge badekarret frem for vaskemaskinen. Generelt bør du aldrig anvende vaskemaskinen til at vaske gardiner, hvis du ikke ved, hvilket stof de er lavet af. Vask desuden altid gardiner alene.

 

Vask i badekarret – sådan gør du

Hvis gardinerne skal vaskes i hånden, så er det oplagt at bruge badekarret. Har du ikke et badekar, så bør du bruge en stor balje. Hæld en masse vand i, og husk at mål vandets temperatur, d det skader gardinerne, hvis det er for varmt, og omvendt, hvis det er for koldt, så virker vaskemidlet ikke. Du vasker gardinerne ved at ‘skvulpe’ dem frem og tilbage, så snavset løses. Er gardinerne meget beskidte, så gentag processen et par gange. Skyl efter med lunkent vand fra bruseren.

Vær opmærksom på, at du aldrig bør tørre dine gardiner helt i tørretumbleren. Man kan ofte slippe for at stryge dem, hvis man hænger dem op, inden de er helt tørre. Det er desuden ikke alle gardiner, der kan tåle en omgang i tumbleren, så det bør du selvfølgelig undersøge, inden de skal tørres.